was successfully added to your cart.

Catarina af Sandeberg

By 17 oktober, 2015intervju, Månadens intervju

Befattning: Juris Doktor

Yrkesbakgrund: Catarina har doktorerat i civilrätt på ämnet prospektansvar och var fram till år 2008 kursföreståndare för kurserna i associationsrätt, företagsekonomi, börsrätt, bolagsstyrning och affärsjuridik på juridiska institutionen Stockholms universitet.

Styrelseerfarenhet:  Catarina är numera verksam som skiljeman och ledamot av styrelser, nämnder och kommittéer. Bland uppdragen kan nämnas NasdaqOMX Stockholm Stock Exchange, Surveillance Committe, NasdaqOMX Helsinki Stock Exchange, Expanator AB, Sveriges Aktiesparares Riksförbund, Revisorsnämnden, Nordiska Panelen i Bolags- och Värdepappersrätt. Catarina har under många år varit djupt engagerad i Kungl Svenska Segel Sällskapet, KSSS arbete, bl a som styrelseledamot och ledamot av valnämnden. Catarina är även mentor i Swedish-American Chamber of Commerce´s och mentorprogram. Catarina är krönikör i Veckans affärer, Finansplats Stockholm m.m. Hon har innehaft flera lagstiftningsuppdrag, bl a Prospektutredningen och Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser. Hon är författare till 6 böcker och en lång rad artiklar publicerade i svenska och engelska facktidskrifter.

 

 •  Vad är du mest stolt över i ditt yrkesliv?
  Hm, generellt mitt yrkesliv – jag läste in min jur kand medan jag ammade mina två barn och bidrog till försörjningen genom telefonintervjuer och privatlektioner i franska, engelska och matte…
  Men specifikt att jag fick den förra regeringens uppdrag att skriva ett lagförslag avseende jämn könsfördelning i bolagsstyrelser – jag är mycket stolt över utredningen som bedömts vara av hög kvalitet.
 • Vilken är din främsta levnadsregel?
  Att ha integritet – att vara oberoende och inte kohandla med åsikter.
 • Vilken ledarstil föder framgång?
  Jag tror på lyhördhet och självförtroende men av erfarenhet vet jag att många personer nått framgång genom att vara bulldozers…
 • Tre råd från dig för att bli vald till styrelseuppdrag
  Att ha styrelseuppdrag (!), att ha kontakter, att vara väl positionerad.
 • Tre personliga råd från dig till nya styrelsemedlemmar
  Var påläst och väl insatt, ha en väl underbyggd åsikt, yttra dig så snart du har chansen – gärna med humor. Var glad – ingen vill ha en surpuppa som gnäller i sin styrelse.
 • Hur skapas en väl fungerande styrelse?
  Naturligtvis tror jag på mångfald, dvs en styrelse sammansatt av personer med olika erfarenheter, kunskaper och personligheter – men framför allt på kloka människor med erfarenhet och integritet.
 • Hur uppnås en ökad mångfald i svenska styrelser?
  Genom att valnämnder och rekryterare tar sig tid att lyfta blicken och söka utanför de ”vanliga” leden – vara tydliga med uppdraget till rekryterare som oftast tar det säkra före det osäkra…
 • Vilka tydliga trender ser du vid styrelsetillsättningar?
  Förhoppningsvis söker man finna kvinnliga ledamöter i första hand men jag är inte helt säker på det. Som Jacob Wallenberg nyligen sa på ett seminarium: ”vi är så trötta på det där tjatet om kvinnliga styrelseledamöter”.
  Medvetenheten om behovet av mångfald är numera hög, och ofta söker man finna personer från andra länder som innehar styrelseposter i utländska bolag – en utländsk kvinna; två flugor i en smäll.
 • Hur kan näringslivet dra nytta av design, konst och kultur?
  Det vore väl bra om kultursponsoring kunde bli avdragsgillt. Men vi kan dels höja kvaliteten på vårt tänk och våra produkter genom att utnyttja design, konst och kultur, och dessutom bör vår svenska produktion utnyttja kreativiteten hos de personer som är verksamma inom kulturområdet, exempelvis genom att välja in dessa personer i styrelsen.

Leave a Reply

sexton + nitton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.